Keukens

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag hoe kan ik het beste eitjes uitbroeden van onze kwartels/ kippen.
Door dat in het verleden de mens zich er mee ging bemoeien doen veel kip achtige het niet meer zelf. Al vind ik natuurbroed zelf het mooiste wat er is. laten we het voor het gemak over de kip hebben maar dit is voor elke kip achtige. 


Ik zal dit voor u zo goed mogelijk uit proberen te leggen wand het lijkt oh zo makkelijk maar je zult toch met 3 factoren rekening mee moeten houden.
Als eerste heb je een goed broedmachine nodig voor dat je de eitjes er in legt, zorg er dan voor dat hij op temperatuur is. De temperatuur moet  37.5  graden zijn. Dit is ongeveer de temperatuur van moeder kip.
De luchtvochtigheid speelt ook een hele grote rol voor de keukens. Dit zorgt er voor dat het vlies in het ei niet te hard word en de keuken er makkelijker door kan prikken om uit te komen. Zorgt er voor dat de luchtvochtigheid tussen de 40 a 50% ligt. Echter is het voor de fazanten, kwartels ganzen en eendeneieren anders. 
Het makkelijkste is om een broedmachine te nemen waar een draai systeem in zit. Dit doordat de eieren 2x per dag gedraaid moeten worden. Door dat de eieren gedraaid worden verkleint de kans dat het keuken vast plakt aan het ei. 

Als je alles klaar heb staan kun je eindelijk de eieren en in leggen en een grote pot met 18 dagen geduld optrekken. Ongeveer na 14 dagen kun je de eitjes schouwen. Dit kun je met een lampje doen om hem tegen het ei te houden. Als je adertjes ziet lopen is het ei bevrucht. Soms is het ei alleen te donker en kun je het niet zien. Zelf heb ik hier een truckje voor.
Ik leg ze in een pan hand water en als het ei beweegt, zelf noemen we het dansen dan is het ei bevrucht.

Na 18 dagen kun je het draai rek verwijderen en zal je nog een paar dagen geduld moeten hebben dat de jongen uit komen. Open niet je broed machine dit verstoord de lucht vochtigheid. 

Eindelijk tussen 19 en 22 dagen komen ze dan uit. Hoe graag je ze dan al wil knuffelen zal je toch nog meer geduld moeten hebben tot dat alle eitjes uit zijn gekomen en de jongen hellemaal opgedroogd zijn dan kun je ze uit de broed machine halen en ze over plaatsen naar een bak met een warmte plaat of warmte land van 37 graden. Wees gerust de jongen leven de eerste 24 uur van hun ei dooier en hun vocht halen ze uit de luchtvochtigheid.

Geef de jongen de ruimte in hun verblijf zodat als ze het te warm hebben ze onder de lamp vandaan kunnen kruipen. Als ik iets vergeten ben laat het me gerust weten maar vragen mag natuurlijk altijd gesteld worden.