Handtam maken van de parkiet
Hier leg ik uit hoe je een parkiet handtam kan maken.
Dit doe ik stap voor stap.
Met dit stappenplan willen we je helpen om je parkiet tam te maken. Nu is iedere parkiet anders en zal het niet bij iedereen even snel lukken. Maar met veel geduld kom je een heel eind.
De stappen:
Afhankelijk van de leeftijd en het verleden van je valkparkiet zal het stappenplan snel of langzaam helpen. Een parkiet die door een ervaren kweker handtam is gemaakt en net zelfstandig is zal sneller tam worden als een valkparkiet die 6 maand of ouder is en uit een buitenvoliere komt.
1 - De voorbereiding
Voordat je jealkparkiet gaat ophalen, zorg er dan voor dat je weet dat hij zelfstandig eet. En zorg er ook voor dat de kooi gereed staat. Zet een bakje voer en een bakje water op de bodem. Als je parkiet erg bang is zal hij niet direct op een zitstok zitten. Let er op dat de kooi niet te vol hangt met speeltjes en pas op met halve zitstokken ivm rondvliegen.
2 - Thuis aangekomen
Als je thuiskomt met je valkparkiet, zet hem dan in zijn nieuwe kooi en kijk hoe hij erop reageert. Vaak gaan ze in een hoekje zitten en gaan daar niet meer weg. Laat de parkiet de eerste paar dagen met rust en hem wennen aan de nieuwe omgeving.
3 - De nieuwe omgeving
Laat je parkiet rustig wennen aan de omgeving. Kijk of de parkiet wat eet. Het kan zijn dat je parkiet de eerste dag helemaal niks eet. Het is een grote verandering van omgeving en vaak ook een omgeving zonder soortgenootjes en allemaal nieuwe geluiden. Als je parkiet begint te verkennen, kun je kijken hoe hij op jou reageert. Ga een eindje van de kooi afzitten en praat tegen je parkiet. Noem duidelijk de naam, zo leert de parkiet de naam kennen en schrikt de parkiet niet zo snel.
4 - De eerste toenadering
Als je parkiet rustig blijft als je bij de kooi bent, probeer dan je hand een klein eindje in de kooi te steken. Als je in je hand een strengetje trosgierst houd of wat lekkers op de hand, kun je proberen of je parkiet ervan gaat eten. Dit zal misschien niet de eerste keer lukken, probeer het dan later weer een keer. Blijf tegen je parkiet praten, op een rustige toon. Dit kun je het beste rond voeder tijd doen. Als de parkiet honger heeft komt hij sneller dan dat hij net gegeten heeft.
5 - Trostgierst begint lekker te worden
Als je parkiet ervan eet, steek dan je hand steeds een stukje verder de kooi in. Misschien durft je parkiet na een tijdje op je hand te zitten. Dit doe je door de trosgierst steeds korter bij je hand te houden. Herhaal dit 2 of 3 keer per dag.
6 - Het eerste vertrouwen is gewonnen
Als je ziet dat je parkiet het vertrouwd om op je hand te zitten, kun je kijken of hij het ook zonder trosgierst durft. Is dat het geval, leer je parkiet op je vinger te stappen door je vinger iets boven zijn pootjes te houden, en zachtjes te duwen. Blijf ook steeds rustig tegen je parkiet praten.
7 - Het kroelen
Durft je parkiet op te stappen, en blijft rustig zitten, probeer hem eens te kroelen. Laat je parkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld over het buikje, nek of rug. Loopt de parkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de parkiet rustig zitten, kijk dan hoe de parkiet reageert.
8 - Uit de kooi met vertrouwen
Kan je parkiet goed op je vinger stappen, haal de parkiet dan eens voorzichtig uit de kooi en probeer de aandacht te houden met trosgierst. Vliegt de parkiet weg, er nog niks aan de hand. Als het goed is, heb je een vertrouwensband met je parkiet opgebouwd en kun je de parkiet weer op je vinger laten stappen. Vliegt de parkiet nog weg, lok dan met trosgierst.
Let er goed op dat de ramen gesloten zijn, en ook de gordijnen. Als ze er te hard tegen een raam vliegen, kunnen ze hun nek breken. Laat een parkiet nooit alleen!
9 - Op de schouder
Laat je parkiet over je handen heen lopen, opstappen op je vingers en op je schouder zitten. parkieten zitten graag op het hoogste punt. Ze willen ook wel eens op je hoofd landen. Wil je dit niet, pak de parkiet er dan steeds vanaf.
10 - Je parkiet is nu tam
Als je alle stappen met veel geduld bent afgegaan, zul je zien dat je parkiet al goed tam is. Het is nu aan jou om creatief te zijn en je parkiet te stimuleren om nieuwe dingen te leren. Laat de parkiet zich bijvoorbeeld met de volle hand over de rug vastpakken? Of gaat de parkiet helemaal op in het kroelen? Tandenpoetsen en kusjes vinden ze vaak ook erg leuk. Belangrijk is, blijf geduldig, en praat veel tegen je parkiet. Dan zul je er jaren plezier van hebben!