Schreeuw gedrag

Het schreeuw gedrag behoort tot een normaal gedrag. Normaal gesproken hebben papagaaien ook 2x per een schreeuw mommend. Vaak is dit in de ochtend en in de avond uren. Hier kun je dan als verzorger ook rekening mee houden en hem even dat mommend gunnen. Echter gebeurd het ook wel dat de papagaai vaker en ongewenst gaat schreeuwen. Vaak doen verzorgers daarom ook hun papagaai weg. Alleen is dit de oplossing voor de verzorger niet voor de papagaai wand hij zal door gaan met dit gedrag bij ze nieuwe verzorger. Daarom is het ook beter om het probleem aan te pakken. Doordat het normaal gedrag is kun je het niet helemaal aan pakken maar wel tot een gewenst niveau.

Hier door moet je wel weten waarom de papagaai zo veel schreeuwt. Vaak is het om aandacht. Helaas niet altijd soms vinden ze het ook gewoon leuk. Maar ook wel omdat ze beloond zijn voor het gedrag. Als je alleen al tegen je papagaai zegt of schreeuwt dat hij moet stoppen. Ziet hij het al als een beloning. Hier voor zal je iets anders in de plaatst moeten geven.
Wil je het schreeuw gedrag af leren zal je eerst goed uit moeten zoeken waar het probleem door is ontstaan. Zo zal je moeten na gaan of de kooi wel groot genoeg is waar hij in verblijft, krijgt hij de juiste voeding en de juiste hoeveelheid en is zijn kooi zo ingericht dat hij zich niet gaat vervelen. Daar naast zal je moeten kijken naar de dag en nacht ritme en of hij voldoende rust krijgt. Ze hebben nu eenmaal 12 uur rust nodig op een dag om te kunnen slapen. Maar het is ook belangrijk om uit te zoeken of hij voldoende aandacht krijgt van zijn verzorger. Je kunt hem goed bezig houden met knuffels maar ook door hem dingen te leren.

Als alles in oorden is moeten we naar meer informatie gaan kijken om achter het probleem te komen. Het is dan ook belangrijk om te weten wanneer en hoelang de papagaai schreeuwt. Ook kunnen we kijken hoe hard hij schreeuwt en of hij op iets reageert. Zo als de deurbel, visite of als je weg gaat. Je kunt dan kijken of je daar iets aan kan doen.
De fout ligt nooit bij de papagaai. Hoe gek dit ook klinkt. Het is en blijft zijn natuurlijke gedrag alleen kan er ergens iets fout zijn gegaan waar door het aangeleerd gedrag is geworden. Je zal daarom het gedrag altijd moeten negeren. Hoe moeilijk dit soms ook is. Het is beter om te straffen dan het foute gedrag te belonen. In plaats dat je straft kun je veel beter het goede gedrag belonen. Als hij bijvoorbeeld zich zelf vermaakt of zit te praten.
Als de papagaai buiten ze kooi zit kun je hem een straf plek of kooi geven in een andere ruimte. Papagaaien zijn groepsdieren en vinden het nooit leuk buiten de groep geplaats te worden. Ze ervaren dit ook als straf. Als de papagaai rustig is dan kun je hem weer op ze plek zetten. Herhaal dit eventueel als de papagaai weer gaat schreeuwen. Hou dit wel vol totdat het ongewenste schreeuw gedag af geleerd is. Als de papagaai in ze kooi zit zou je er een doek over heen kunnen leggen zodat hij de groep niet meer ziet. Wel raad ik dan aan om even stil te zijn zodat hij het gevoel krijgt alleen te zijn en niet meer in ze vertrouwde groep zit. Is hij stil dan mag het doek er weer af.