2022 De kippen

 4 april 2022

Fauna is duidelijk broeds en zit al vanaf 31 maart trouw op 6 oude eitjes en 5 verse eitjes.
in deze blog zal ik jullie proberen op de hoogte houden van het broedsel. 

Maar eerst zal ik Fauna voor stellen.

Fauna is 1 van onze Cochin kriel kippen en wij nemen haar ook regel matig mee op school projecten op de school van onze kinderen. Zo is ze een keer bij de kleuters geweest en vond dit totaal niet erg. De juf heeft een ren gemaakt met banken en eerst keek ze schuw wat rond. de kinderen mochten vragen stellen over de kip, de haan en de eieren. Je kan je wel voorstellen dat de raarste vragen gesteld werden. Maar ja daar zijn het kleuters voor.
Fauna was snel gewend en liep wat rond. De kinderen mochten haar meel worpjes voeren. De ze met plezier aan pakten. Aan het einde heb ik Fauna op schoot genomen en ben ik op de stoel van juf de kring rond gegaan. De kinderen voelde voorzichtig hoe zacht ze was op haar rug en aan haar staart.

De school vond het zo leuk dat we al snel bij groep 3 uitgenodigd werden en daar zat Fauna weer in de klas maar nu zaten de kinderen in de kring en Fauna zat voor me op de grond. Deze klas stelde andere vragen die ik probeerde te beantwoorden. ook mochten de kinderen haar weer voeren en aaien. Wat is Fauna dan een schat en er gewoon van geniet. Helaas kan ik geen foto's plaatsen ivm met de privacywet. 

Maar nu even rust wand Fauna is broeds. Voor nu even een andere zorg wand ze is zo trouw aan de eitjes dat ze niet wil gaan eten. We halen haar 1x a 2x per dag even van de eieren en zetten haar bij het voer. ook geven we haar wat extra zodat ze niet te veel gaat afvallen. We hopen dat over een paar weken haar geduld beloond word met een paar prachtige keukens.

 

 

8-4-2022

Vandaag hebben we bij Fauna de eitjes geschouwd met een lampje. 
Ze broed nu 6 dagen trouw op de eitjes en we kunnen al zeggen dat er 3 eitjes met zekerheid bevrucht zijn. De overige eitjes zijn later gelegd waar door we nog niet kunnen zien of er leven in zit. 

 

Ook breekt er binnen een spannende tijd aan waar 3 eitjes in de broedmachine liggen.
Deze hebben we van de week nog even geschouwd en zijn bevrucht. Dit weekend kunnen we de jongen verwachten. 

12-4-2022

Ik heb jullie nog even in spanning gehouden maar alle 3 de eitjes uit de broedmachine zijn zaterdag uit gekomen. We genieten enorm van ze. Ze doen het super en zijn heerlijk bijdehand.

Buiten zit Fauna druk op 6 bevruchten eieren en zo nu en dan wisselt ze met Lady en gaat ze eten. 

16-04-2022
Zo heerst er harmonie in het hok maar de dames kunnen ook behoorlijk vel zijn naar elkaar. 
Fauna is echt trouw naar de eitjes maar de andere dames gaan nog zitten wanneer ze zin hebben.
Als ik goed reken kunnen we de eitjes van Fauna rond woensdag verwachten 
Lady heeft 5 eitjes waarvan ik weet dat er eentje bevrucht is.
Lana snapt er echt niet veel van wand die vind het zo nu en dan erg grappig om boven op Lady te gaan liggen wat Lady totaal  niet leuk vind en haar dan even goed laat horen. Onder tussen aan het gegil kan ik horen hoe laat het is en haal Lana dan ook van Lady af. 

De drie keukens binnen doen het ook super. Ze groeien echt goed en krijgen zelfs al veren op hun vleugeltjes en pootjes. Vandaag was het zulk lekker weet dat ik ze even lekker mee genomen heb in een warme deken het zonnetje in.  De keukens vonden het heerlijk en totaal niet eng die grote boze wereld. Ook hebben ze op afstand even kennis gemaakt met Fauna maar die moest niks van ze weten en keek er echt naar van wie wat ben jij weg jij. Toch hou ik hoop dat Fauna het straks super zal doen met haar jongen onder haar buik. 

25-04-2022

Het is al weer ruim een week  gelden dat ik een update gaf. Het is erg gezellig druk met de kipjes. Binnen groeien de keuken onwijs hard en zullen ze zaterdag verhuizen naar locatie Zalk,  maar ook buiten bij Fauna en Lady zijn er drie jongen geboren. 
Zelf vroeg ik mij af waarom de keukens veel sneller uit komen dan in de broedmachine maar hier heeft Fauna me een goede uitleg op gegeven. Ze helpen de jongen gewoon om het ei te breken om het jong heen. 
Op de fot zie je dan ook dat Fauna het ei weg probeert te trekken bij het jong. 

Ik raad het niet aan om dit als mens te doen omdat het kuiken alle voeding stoffen uit het ei op neemt maar moeder kop weet precies wanneer ze het kan doen.
Zo heb ik 2x het jong mogen zien geboren worden en het blijft een geweldig gezicht.
Mocht je filmpjes van de keukens willen zien verwijs ik je naar onze tik tok site om ons daar te volgen. Elke dag probeer ik er een nieuwe filmpje op te zetten. 

10 mei 2022

Al weer bijna een maand geleden dat ik op jullie op de hoogte bracht.
Lady geniet van 3 prachtige jonge helaas is 1 jong van haar overleden. Ook Lady heeft ondertussen 3 prachtige jongen uitgebroed. En wat doen de meiden het goed. Wie onze tik tok volgt ziet ze ook regelmatig en kun je ze echt zien opgroeien. De drie oudste jongen zijn onder tussen verhuisd naar locatie zalk
Afgelopen weekend hebben we hard gewerkt aan een ruimer verblijft dat ons geschonken is. Het is nog niet klaar. We willen alles nog een mooi likje verf  geven en de buiten ren opvrolijken met zand en planten. 

De moeders hebben samen met hun kroos een binnen ren en hok waar ze ongestoord hun kinderen kunnen groot brengen. 

Al hoe wel nog een hoop te doen aan de nieuwe  kippen verblijf maar ze genieten nu al van de ruimte die we ze hebben kunnen geven. 

Lady en haar jongen

Fauna en haar jongen in het oude verblijft

Het nieuwe verblijf in nacht stand. 
Door dat Bebe al on 4 uur wil gaan kraaien hebben we er een zijl over heen. Op de binnen ren hebben we een zijl gemaakt tegen de zon. Hier door hebben ze in de buiten ren ook schaduw en kan de kippen familie nu zelf kiezen of ze gaan zonnen of de schaduw op zoeken.

 

 

 

17-05-2022

Wat gaat de tijd vlug de kleintjes van Fauna zijn al weer bijna een maand oud. 
Ze komen goed in de veren en leren een hoop. Zo nemen ze zelf al een zandbak. 
De ren hebben we iets vergroot om de planten bak er bij te trekken en de niet geschikte planten te verplaatsen. Nu scharrelen ze heerlijk onder de palmboom en maken ze gekke sprongen om de klimplaat te slopen.
Hier staat een filmpje van op tiktok.

We hebben we 1 kleintje van Lady bij ons binnen moeten nemen door dat hij een wond op ze koppie heeft en erg achter blijft in ze groei. We vermoeden dan ook dat hij door een van de moeders is aan gepikt. De wond hebben we goed verzorgt en ik mag zeggen de kleine maakt het goed op de achter stand van ze groei. Mijn dochter vond hem in de ren en heeft de zorg op haar genomen. 

 

1-06-2022
Helaas is deze kleine toch onverwacht overleden. Het leek heel goed te gaan met hem/haar.
Kreeg veertjes ving zelfs al een wormpje in de tuin. Waar aan is voor  ons een raadsel. 

24-07-2022

Wat een mooie tijd hebben gehad met al dat jongen pul.
Ondertussen zijn er al twee verhuisd naar een nieuw huisje en hebben we er nog twee te koop staan. Voor nu even lekker rust voor de kipjes en genieten van de schaduw wand ohh wat is het de laatste tijd erg warm ook voor hun.

20 nov 2022

Van de week vonden we onze geliefde Fauna door gezakt en koud in het hok. 
We doen er alles aan om haar te helpen en het haar zo prettig mogelijk te maken.
Ze is bij ons binnen Wil sinds een dag niet meer eten en begind ook zwaar te ademen.
Haar einde nadert helaas.
Ze heeft een mooie leeft tijd van 4 of 5 jaar mogen halen. 
vanavond is ze rustig ingeslapen. 


Helaas hebben we 2 weken geleden onze zadelpoot haan ook weg moeten doen ivm een klacht.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb