EHBO
Een klein stukje van de vogel EHBO. KET WEL OP. Weet je niet wat je doet raad altijd een vogel arts en ga niet zelf lopen rommelen.
Voor dat je, je vogel kan helpen met een wondje is het handig om een aantal spullen in huis te hebben. Zo heb je, je eigen vogel ehbo-kit altijd bij de hand. In deze kit is het verstandig om een nagel knippertje en een schaar te hebben. Maar een vijl voor de snavel mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Om de tenen en snavel te verzorgen en evt. je vogel te wieken.
Naast deze spullen moet de kit een grammen weegschaal bevatten. De telefoon nummer van de vogelarts en het nummer van de dierenambulance als je geen eigen auto hebt, voor spoed gevallen.
Naast de verzorgings producten kun je heel goed de volgende spullen in je kit stoppen.
⦁ Lepel
⦁ Spuiten zonder naald, voor het toe dienen van vloeistof
⦁ Zelfklevende verband,
⦁ katoenen verbandgaasjes
⦁ absorberende watten.
⦁ Llate handschoenen
⦁ handdoek
⦁ Maïsmeel
⦁ Aloë Vera (plant) Deze frisse gel is verzachtend bij sneetjes en brandwonden en schaafwodenden.
⦁ waterstofperoide/
⦁ Verwarmings kussen of deken
⦁ keramisch verwarmingselement
⦁ Een kleine kooi om als zieken kooi te gebruiken
⦁ Vervoerskooi
⦁ Bij ernstige bloedingen kun je Ferri Choridum toepassen. Dit middel gebruikt een vogel arts ook. Je kunt dit bestellen bij Firma Fagron artikel 102173 en is vijf jaar houdbaar.
Het is een poeder dat je verdunt voor gebruik..
⦁ Dutimon, dit is een ontsmettingsmiddel en stop bloedingen. Je kunt het bij de apotheek kopen.
⦁ Calendula helpt wondjes sneller te genezen.
Let altijd op de houdbaarheid datum van de producten. Het moet niet zo zijn dat u misgrijpt als u het nodig heeft. Controleer daarom regelmatig de kit op de datum en of alles nog voldoende aan wezeig is. Vervang of vul spullen als dit nodig is.
Nu je een goede EHBO-kit hebt samen gesteld zullen we kijken wat we kunnen doen al er iets is met de papegaai. Zonder in paniek naar de vogel arts te rennen.
Stres.
Als eerste zullen we er zorg voor moeten dragen dat de vogel niet gestrest raakt. Blijf zelf daarom ook rustig. Papegaaien voelen onze gevoelens heel goed aan en kunnen hier op reageren.
Bied hem een rustige, donkere plek. Hier zal de papegaai rustigere van worden.
Extra energie
een verwonding vraagt extra energie van de papegaai, Je kunt heel goed met een spuitje wat lauwwarm water met druiven suiker toe dienen. Dit gaat het makkelijkste als het aan de zijkant van de snavel toe dient. Doe dit druppel gewijs. Zodat er geen water in de luchtpijp terecht komt. Druiven suiker geeft extra energie aan de papegaai en het water zorgt er voor dat hij niet uitdroogt.
Warmte
De zieke of gewonde papegaai gebruikt al ze energie om beter te worden. Zorg er daarom ook voor dat de papegaai voldoende warmte heeft. Je kunt extra warmte bieden door een warmte lamp te gebruiken. Of hem op een warmte dekenentje neer te leggen. De juiste temperatuur ligt tussen de 27 en 32 graden.
Ongelukjes behandelen.
Als je zelf je papegaai helpt zorg er dan voor dat de vogel niet kan ontsnappen. Doe deuren en ramen dicht. Een handdoek is gemakkelijk om je papegaaien in te fixeren. Je rond de papegaai in de handdoek zodat hij jouw niet kan bijten maar zich zelf ook niet kan verwonden bij en ontsnapping poging. Doe de daarom ook de handdoek over de ogen. Door dat hij dan niks ziet zal hij rustig blijven.
Bloedende snavel teennagel of een bloedpen.
Hou een gaasje een paar minuten tegen de bloedende plek. Vaak zal de bloeding dan snel stoppen. Maar stop deze niet kunnen je de bloeding stelpen door er wat meel of bloem op te doen. Dit maakt het bloed dikker en zal het sneller gaan stollen.
Wondjes die bloeden
Doe een gaasje over de wond en leg daar absorberende watten. Druk de wond nu een lange tijd dicht.
Schaafwondjes
Deze kun je insmeren met Calendula.
Gebroken veer.
De gebroken veer kun je afknippen bij de breuk. Als de papegaai er geen last van heeft kun je hem laten zitten. Hij zal er van zelf uit vallen of de papegaai aalt hem zelf weg.
Fracturen, gebroken vleugel of pootje
Raad altijd een vogelarts deze zal de vleugel of poot weer in op de juiste manier zetten. Zodat er een goede door bloeding ontstaat. Vervoer je vogel dan ook in een kleine donkere kooi.
Schok
De papegaai is ergens tegen aan gevlogen en kan een hersenschudding of inwendige bloeding. De papegaai zal dan nauwelijks reageren. Geef hem dan wat druivensuiker opgelost in lauwwarm water en neem hem in een donkere kooi mee naar de vogel arts.
Hersen schudding.
Als een de papegaai tegen een raam aan gevlogen is kan hij bewusteloos of in coma geraakt zijn. Leg hem dan in een stille donkere ruimte en ga meteen naar de vogelarts. Mocht de papegaai na 10 minuten wakker worden. Zet hem dan even apart in een donkere stille ruimte en laat hem bij komen. Geef hem dan ook een paar uur rust voor dat je weer bij hem gaat kijken.
De papegaai wil niet eten.
Probeer dan eerst iets te geven waar hij dol op is of geef hem druivensuiker om extra energie te krijgen en probeer de oorzaak te achter halen. Kun je er niet achter komen wat er is ga dan met hem naar de vogelarts.
De papegaai schoonmaken
Als het nodig is kun je de papegaai wassen in een badje met lauw water, waar je een beetje eucalytus of olevera in doet. Spoel na het badje de papegaai goed af en laat hem rustig droger evt onder de warmte lamp.
Oververhitting
Een papegaai die door de warmte oververhit raakt of een zonnesteek krijgt kun je het beste laten afkoelen in lauw water. Je kunt er dan een beetje eucalyptes of ole vera in doen. Door dit middel komt het water beter tussen de veren waar door hij beter afkoelt.
Legnood
Het komt geregeld voor dat een pop in legnood is, dat betekent dat ze een ei moet leggen maar om de een of andere reden komt het ei er niet uit! Het ei kan de cloaca afsluiten waardoor de vogel haar ontlasting niet kwijt kan, oppassen deze situatie kan de vogel fataal worden. Heeft de vogel legnood, dan zit deze vaak opgebold te bibberen en ademt snel/ hijgend. Het beste kun je dan wat vaseline in de cloaca proberen te smeren en dan het geheel wat masseren. Wanneer dit niet helpt, wacht dan niet te lang en ga naar een vogelarts.
Problemen met ademen.
Het kan voorkomen dat een papegaai problemen heeft met ademhalen. Dit kan verschillenden oorzaken hebben. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de vogelarts zodat de oorzaak snel gevonden kan worden maar ook op de juiste manier behandelt word. De ademhalingsproblemen kunnen niet alleen door de warmte komen maar ook door schimmels. Is de papegaai verkouden en heeft hij korstjes rond de neusgaten kun je dit met lauw water een zachte doek schoonmaken. Trek de korstjes er niet af maar week ze weg. Door dat je ze er af trekt kunnen er wondjes ontstaan.
Overgeven of voedsel opgeven.
Je ziet snel het verschil tussen opgeven van voedsel om de partner te voeren of dat de papegaai niet lekker is en overgeeft. Dit kan hij doen doordat hij te veel heeft gegeten. Maar het kan ook komen omdat het voedsel niet meer goed is. Hou dit ook goed in de gaten. Ververs het voor regelmatig om bedorven voedsel te voorkomen. Een korpinfectie kan een oorzaak zijn van overgeven. Braakt de papegaai vaker raadpleeg dan zo snel mogelijk de vogelarts.
Vergiftiging.
Het kan voor komen dat de papegaai van een plant of vrucht eet die giftig is. Raad pleeg dan zo snel mogelijk de vogelarts en neem een stukje plant of vrucht mee zodat hij goed kan oordelen wat de papegaai heeft gegeten en hem op de juiste manier kan behandelen.