Pluk gedrag

 

 

Helaas komt het soms voor dat ouders hun jongen plukken.
Wat dit gedrag er toe lijd is eigenlijk niet zo bekend wand in het wild komt dit probleem niet tot weinig voor.

Het kunnen meerder oorzaken hebben zo als de ouders vinden de nieuwe veren erg lekker en trekken ze er uit bij hun jong om er op te knabbelen. Ook kan het met de voeding te maken hebben zo als voedingsfouten, voedingstekorten, overdoseringen en gifstoffen spelen een belangrijke rol.
Ook kunnen vogels gaan plukken uit verveling.
Mocht het pluk gedrag uit verveling komen is het belangrijk om de vogels iets te doen te geven waar ze een lange tijd zoed mee kunnen zijn. Zo zou je een ruifje met wat lekkers op kunnen hangen zodat ze moeite moeten doen voor hun voedsel. Ook vinden valkparkieten het leuk om een zonnebloem leeg te eten. Ze moeten dan moeite doen voor de pitten en kunnen hier ook een poosje zoed mee zijn.

Geplukte jongen zien er niet alleen lelijk uit maar het kan nog shade brengen aan de jongen.
Zo kunnen ze wonden krijgen maar ook door dat de groei van nieuwe veren veel engerie vraagt van de jongen kunnen de jongen verzwakt raken of misvormt groeien.
Probeer altijd wat aan pluk gedrag te doen en er achter te komen wie er plukt.
Het makkelijkste zou zijn als je door hebt wie er plukt die ouder bij de jongen weg te halen en de ouder te ondzien met hand op fok. Laat de andere ouder dan voeden en haal ze niet bij bijde ouders weg

Helaas kwam het bij mij in een nest voor dat bijde ouders hun jongen plukte en de jongen alleen nog hun veren op de vleugels en staart hadden. Hier door was voor mij alleen nog de optie de jongen weg te halen bij de ouders om ze aan te kunnen laten sterken en met de hand te gaan voeden.
Waardoor de ouders zijn gaan plukken is nog onbekend wel hoop ik hier achter te komen met een ander nestje in de toekomst.