Bijt gedrag

In de natuur bijten papagaaien bijna niet naar elkaar, wel willen ze wel eens naar elkaar happen. Ze verwonden elkaar dan ook niet. Papagaaien vertonen alleen agressief gedrag in de natuur om indringers te verjagen. Ze geven dan ook signalen af met een aanval houding of een grom geluid. Vaak gaan de indringers daar al op weg.
Papagaaien bijten in gevangenschap vaak alleen omdat ze verkeerd begrepen worden. Maar ook omdat ze niet kunnen vluchten. Vaak worden ze gewiekt of leven te klein om goed hun energie kwijt te kunnen. De verzorger maakt meestal dan ook de fout. Hij trekt ze hand weg omdat hij niet gewond wil raken en geen pijn wil hebben. En na vaak gebeten te zijn omdat mijn papagaai niet goed tam was weet ik hoe pijnlijk de beet van de amazone is. Maar door onze reactie leert de papagaai dat bijten goed is. Toon daarom ook geen angst en negeer een beet. Hoe moeilijk dit ook is op dat mommend.
Er zijn vier oorzaken waarom de papagaai bijt Dit kan zijn door angst of hij verdedigt zich zelf of gebied. Maar het kan ook aangeleerde agressie zijn.
Als de papagaai broeds is zal hij hormonale agressie tonen. Door de hormonen maar ook door de rui kunnen ze zich dan ook goed agressief gedragen. Geef de papagaai dan ook veel rust. Maar door een negatieve ervaring kan hij ook zich agressief gaan gedragen.
Om het bijt gedrag te voor komen is het nodig om een goede band opp te bouwen met je papagaai. Maar geef hem ook strenge regels. Blijf hem altijd de baas maar geef hem wel respect. Het is belangrijk dat de papagaai zich veilig en vertrouwd voelt in zijn omgeving. Maar heel belangrijk leer zijn lichaamstaal.
Voor dat we het bijt gedrag aan kunnen pakken zullen we terug moeten naar de basis en de basis voor waarde om een papagaai te houden.

Stel je daarom ook eerst weer een stel vragen.

* heeft de papagaai de juiste kooi?
* Is er voldoende afwisselende voer en vers water?
*Krijgt de papagaai voldoende rust?
* Heeft de papagaai voldoende contact met de verzorger en of andere dieren?
* Krijgt papagaai voldoende daglicht?
* Krijgt papagaai voldoende beweging
* Is er voldoende speelmogelijkheid?
* Heeft de papagaai voldoende afleiding door geluiden?

Zijn deze dingen in oorden kunnen we verder gaan kijken waar het bijt gedrag vandaan komt. Maar let voor al op de lichaamstaal van de papagaai. Vaak geven ze van te voren al aan dat ze gaan bijten. Maar zo kunnen er meer oorzaken zijn waar waarom de papagaai bijt. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende punten.


* De papagaai is nooit tam geweest of is nu niet meer tam,
* De papagaai of verzorger is bang,
* De papagaai vind jouw reactie leuk,
* De papagaai keurt jouw gedrag af,
* De papagaai bijt omdat hij terug in zijn kooi wil,
* De papagaai is jaloers,
* De papagaai verveelt zich,
* De papagaai zit in de rui,
* De papagaai is ziek of voelt zich niet lekker in ze vel,
* De papagaai is broeds,
* De papagaai krijt te weinig aandacht.
Het is niet moeilijk om de papagaai het bijtgedrag aan te leren maar het afleren is veel moeilijker en zal een lange weg zijn die veel geduld van ze verzorger vraagt. Pest de papagaai ook nooit maar sta ook niet toe dat andere dit doen.
De volgende punten zijn heel belangrijk om het bijt gedrag af te kunnen leren.
Heb altijd geduld en blijf kalm hoe veel pijn het ook doet. Laat dit niet merken aan je papagaai. Toon ook geen angst. Dit zal het bijtgedrag alleen maar aanmoedigen. Beloon altijd het goede gedrag en negeer het foute gedrag. Straffen kun je alleen doen om de papagaai te negeren. Zorg er voor dat de papagaai zich niet verveeld en voldoende speelgoed heeft of dingen om te ontdekken of speel spelletjes met je papagaai. Regelmatig aandacht is heel belangrijk.
Accepteer geen bijt gedrag. Leer hem het commando Nee. Papagaaien vinden het ook leuk om te knabbelen maar het knabbelen kan omslaan naar bijt gedrag. Het is verstandig om de snavel van je papagaai rond af te vijlen. Mocht hij dan bijten dan scheelt het al een wondje. Om het bijt gedrag af te leren is het goed om terug te gaan naar de basis.