Kweken

Het kweken van de valkparkiet is op zich niet moeilijk wel is het moeilijk om het juiste koppeltje
bij elkaar te vinden. De vrouwen kunnen erg kies keurig zijn in welke man ze willen.
Daarom zing de man ook zijn mooiste lied voor een vrouw en hoopt op die manier haar te winnen voor zich zelf.

Als je een koppeltje heb dan zullen ze eerst het broedhok inspecteren en als ze hem goed keuren dan zie je ze al snel paren.
Elke valkparkiet heeft zijn eigen voorkeur aan blok koop daarom ook niet de eerste die je vind maar kijk eerst of hij voldoende ruimte
bied voor een koppel en min 4 jongen. Als het broedhok te klein is zal het koppel er niks mee doen.

Na de paring duurt het ongeveer twee weken voor dat je het eerste eitje kan vinden in het gekozen blok.
Bij sommige vrouwen kan je zien dat ze een ei gaan leggen. De staart hangt naar benden en ze kunnen dik zijn van onderen.
Ze zijn vaak ook voor het leggen wat onrustig. Het popje legt om de dag een ei en kan wel tot zeven eieren leggen.

Na het leggen van de tweede ei gaan ze vaak broeden reken dan ook twintig dagen van af dat ei dat het uit kan komen.
Na vijf dagen kun je zien of het ei bevruicht is door er met een (schouw) lampje voor zichtig tegen aan te schijnen je ziet dan bloedvaten lopen en vaak een rood bolletje. Dit geeft nog geen gerantie dat je na twintig dagen je eerst jong welkom mag heten.

 

 

Foto's met dank aan Tessa

 

Het koppel zal deze dagen om en om broeden en de eieren warm houden. Als de eieren koud worden sterven de jongen in het ei.
Dit kun je zien door dat het ei langzaam donkerder kleurt. Haal de eitjes ook pas na twintig dagen weg dit door dat anders het koppel meteen opnieuw begint. Hier door kan het vrouwtje uit geput raken omdat ze de eitjes van haar eigen kraagbeen maakt.

Mocht je wel jongen krijgen en een goed koppel hebben dat de zorg op zich neemt laat het nest dan zo veel mogelijk met rust dit voor komt afstoting van de ouders. Na vijf dagen kan je ze wel proberen te ringen is het pootje nog te klein wacht dan nog een dag. Probeer het elke dag even dit door dat de jongen snel groeien. Na drie weken kun je gaan zien hoe het valkparkieten jong er uit gaat zien en kun je ze mutatie vast stellen. Werd hij met witte pluisjes geboren dan is het een witmasker en word hij met gele pluisjes gebroen dan krijg je een geel mastker.
Ma vijf weken zal het jong uitvliegen uithet blok en kun je ook met de trainig hand tam beginnen. Ze leren dan nog wel van hun ouders zelfstandig te overleven en te eten haal ze daarom ook niet weg bij de ouders. Dit kun je het beste met acht weken doen let er wel op dat ze niet meer gevoerd worden. Worden ze gevoerd wacht dan totdat de ouders ze zelf afstoten. Haal ook het broed hok er uit als alle jongen uitgevlogen zijn anders zal het koppel snel weer opnieuw beginnen.

succes met kweken.